“Jeg tror ikke, du bliver den bedste chef som 25-årig. Tag dig tid til at få erfaring, men sig højt, hvad du kunne tænke dig.”
Stine Andersen
Director, Head of Environment, Consents & Property
Ørsted

Facts

Hvad har været dit mest afgørende karrierevalg?

Et par år i udlandet – både for mit CV og for min personlige udvikling. Da jeg havde været uddannet et par år, sagde jeg mit job op og rejste til Tyskland. Jeg fik ikke et nyt job, men jeg lærte sproget og efter et år, fik jeg job i Cambridge, UK og arbejdede der i fire år. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort for min karriere – bare at turde tage ud i verden.

Er mod vigtig for at blive leder?

Som ung var jeg lille generte Stine, som havde aldrig troet, jeg kunne nå hertil. Jeg er ikke mere modig end gennemsnittet, men jeg er gået efter de muligheder, der er dukket op. Jeg tror på, at der en ”lederblomst” gemt i mange, men at den skal have tid og næringen for at vokse frem og blomstre.  Der er næring i både usikkerhed, selvsikkerhed, nederlag og chancer.

Er usikkerhed en hæmsko?

For stor selvsikkerhed kan blive tolket som arrogance, og usikkerheden må ikke tage over. Den kommer til os alle i momenter. Jo mere jeg er kommet op i graderne, er jeg blevet nødt til at arbejde med den. Som leder er du nødt til at tøjle din usikkerhed. Men derfor er det stadig interessant at mærke efter, hvad den handler om og lære af den.

Hvordan kommer vi usikkerhed til livs?

Det er vigtigt at give piger ros, for det de kan, og ikke kun det de er. Piger får tit af vide, de er søde, pæne og dygtige. Jeg mener, det er vigtigt at give anderkendelse for nogle konkrete kompetencer, for det giver en tryghed, man kan bruge, når usikkerheden opstår. Det vigtigste er at tro på, at det hele nok skal gå. Hvad du er som 18-årig definerer ikke, hvortil du når som 40-årig.

Hvilket råd vil du give unge på vej mod en karriere?

Jeg møder unge ansatte, der vil være projektleder efter et år, men jeg tror ikke, du bliver den bedste chef som 25-årig. Tag dig tid til at få erfaring, men sig højt hvad du kunne tænke dig, så din leder og andre omkring dig ved det.

Når jeg slår stillinger op, opfordrer jeg folk i teamet til at søge, men kun få gør det. Det er synd. Selv om du ikke får et job, har du flyttet dig alene ved processen at søge og komme til samtale. Så giv dig selv chancen og grib mulighederne, når de er der.

Hvem har inspireret dig?

Jeg har ikke rigtig gjort det i rollemodeller, men jeg bliver inspireret, når nogen har måtte udholde noget ekstremt for at nå deres mål; ofte inden for sportens verden. Det er interessant at høre om deres styrker, svagheder og udfordringer. Det sætter også mit eget liv i perspektiv og øger min tilfredshed med en temmelig normal hverdag. 

Hvor vigtig er lønnen for dig?

Jeg vil altid sætte tæring efter nærring, og tallet i sig selv betyder ikke så meget for mig, men lønnen skal være fair. Jeg vil ikke have mindre end andre, der løfter det samme. Jeg følger også med i statistikker, og hvis den gennemsnitlige i lønstigning er fem procent, vil jeg søge at forhandle mig frem til noget lignende.

Der skal være ligeløn mellem mænd og kvinder, men selvfølgelig skal en ekstra indsats kunne betale sig. For mig betyder det mest at have personlig frihed, og det hjælper en god løn også med til – blandt andet fordi jeg kan betale mig fra huslige opgaver.

Hvad betyder indflydelse for dig?

Jeg kan godt lide at træffe beslutninger og sætte retning. Jeg har lyst til at melde mig på banen alle steder, hvor jeg kan være med – også privat til skolebestyrelser og lignende. Jeg vælger dog min involvering med omtanke for ikke at drukne. Men jeg er glad for, at jeg har lysten til det.

Hvad skal man undgå?

Engang tidligere i min karriere gik jeg efter at blive projektleder. Det blev ikke anerkendt, og så var det ikke et sted for mig. Min holdning er, at det er dit eget ansvar at finde motivationen. Det er den, der driver værket i forhold til ens arbejde. Selvfølgelig kan der være dårlige eller hårde perioder på flere måneder, men er noget ikke godt, så gør noget ved det eller ultimativt: Gå.

Du må ikke lukke ned og løbe fra det, du ikke er god tid. I starten af min karriere havde jeg det forfærdeligt en hel sommerferie, fordi jeg efter den skulle holde et oplæg. Jeg gjorde det og er blevet ved med at gøre det. I dag generer det mig ikke at skulle tale foran mange.