“Du skal turde sætte dine grænser og sige dem højt. Så kan du ofte få lov til det meste”
Sofia Moulvad Veranen
Junior Partner
McKinsey & Company Denmark

Facts

Vigtigt at prioritere sig selv

Livet er for kedeligt uden et spændende job, så selv om Sofia Moulvad Veranen har to små børn, har hun også helt klare holdninger til at prioritere sin karriere.

Barsel nummer to er lige overstået for Sofia Moulvad Veranen, der er juniorpartner hos McKinsey. Hun vender topmotiveret tilbage og er som mor til to små lidt af en sjældenhed i konsulenthuset. Hendes mand kører ret præcis samme karriere som Sofia selv.

”Med to karrierejobs er det ind imellem en udfordring at få det til at gå op, men det giver også en gensidig forståelse. Jeg har set mange kvinder ændre deres prioriteringer efter børn, men jeg er fortsat drevet af mit job, selv om det til tider kræver en del. Det er heller ikke altid let ikke at være som de fleste andre mødre, og du skal kunne holde andres mening om dig ud.”

Barsel i udlandet

Det går fint for Sofia at håndtere andres mening om mangt og meget, og selv om ligestilling ikke just er yndlingsemnet for hende, kommer der klare holdninger på bordet.

”Når du får børn, opdager du de strukturelle forskelle. Typisk går mor på barsel, og imens avancerer far på jobbet. Og så kan parret jo lige så godt prioritere hans karriere bagefter. Det har jeg set ske mange gange. Hvis din mand ræser derudad, skal du som kvinde huske også at prioritere dig selv og din karriere, hvis det er vigtigt for dig.”

Sofia og hendes mand har delt barslen og begge gange har parret kombineret det med at været udstationeret i udlandet under barselsorlov. Det har givet mulighed for at være hel tæt som familie.

”Hvis vi havde været i Danmark, havde jeg nok ikke holdt en 10 måneder lang barsel. Hvis jeg er helt ærlig, ville jeg nok have kedet mig og savnet mit job alt for meget! Ved at være i udlandet har vi kunne få et eventyr sammen oveni.”

International eventyrer

Der har altid været en eventyrer i Sofia. Studentereksamen var med matematik og fransk på højniveau, og en uge efter at huen var sat på, drog hun til Sydfrankrig. Her læste Sofia sociologi et semester og arbejdede som ejendomsmægler. Hun blev der i to år, og det gav tid til at tænke over fremtiden. Da hun kom hjem, begyndte hun på CBS.

”Jeg var ambitiøs, og det var dem, jeg omgik mig med også. Jeg havde også undersøgt forskellige uddannelser og syntes, at en cand.merc. på handelshøjskolen gav mig adgang til så meget som muligt og er også anerkendt af både danske og internationale virksomheder”.

Under uddannelsen havde Sofia studiejob hos A. P. Møller Mærsk, hvor hun fik et attraktivt tilbud stillet i udsigt. Men valget faldt alligevel på McKinsey, for det var nu eller aldrig, og især før børn, hvis konsulentbranchen skulle prøves af.

Sæt grænser og sig dem højt

”I starten tænkte jeg, at det var for to til tre år, men jeg er blevet hængende, fordi det er så spændende at løse komplekse problemer sammen med store danske og internationale virksomheder. Her er ikke en manual. For hver ny opgave og problemstilling bruger vi vores globale netværk af viden og eksperter.”

Fordi hver løsning er unik, er McKinseys arbejdsmetoder lidt af en black box, erkender Sofia, men det gør det kun mere interessant. Det giver også perioder med intenst arbejdspres, og det kræver passion at prioritere.

”Vi har valgt at have hjælp hjemme, fordi vores hverdag er uforudsigelig. Når vi er hjemme, skal vi ikke brug tid på at handle og vaske tøj, men kan i stedet prioritere at hente og lege med børnene. Vi har også begge meldt ud på arbejde, at vi ikke kan rejse hele tiden. Du skal turde sætte dine grænser og sige dem højt. Så kan du ofte få lov til det meste”.