“Når du bruger dine styrker, hvor der er behov for dem og du samtidig har passion for det, rammer du dit ”sweet spot”
Natasha Lembke
Partner
PwC

Facts

Hvad ville du ønske, du havde vidst som ung?

At man skal vælge sin nærmeste leder med omhu. I starten af min karriere var jeg mere fokuseret på det faglige og troede alene, at det var vigtigt, og ikke mindst at jeg kunne klare alt selv. På et tidspunkt indså jeg, at min leder var gateway til at kunne nå endnu længere. En leder kan sagtens være sød og rar, uden at være god til at udvikle en.

Hvordan vælger man så en god leder?

Jeg skiftede på et tidspunkt job, fordi jeg havde brug for at være i et miljø, hvor mine kompetencer bedre kunne komme langt mere i spil, og hvor jeg fik mulighed for at udvikle mig.

Om grobunden for dét er der, kan du mærke til samtalerne: Er der kemi, og virker det til, at virksomheden er på vej i en retning, der passer til dig? Men det gælder også den anden vej: Er du den rette til at hjælpe virksomheden i den ønskede retning, og passer du ind i resten af teamet?

Det er vigtigt at få spurgt ind til, men det er også vigtigt, at du selv har gjort dig nogle tanker, som du kan spille ind med. På den måde gør du det lettere for lederen at vurdere, om vedkommende kan udvikle dit potentiale i en ønsket retning.

Hvordan gør man sig relevant til en rolle?

Du skal have noget relevant at byde ind med. Det vil sige at kunne noget, der er behov for. Og du må gerne italesætte det ved at være passioneret omkring det og turde sige det. Når du bruger dine styrker, hvor der er behov for dem og du samtidig har passion for det, rammer du dit ”sweet spot”. Det er her, at du for alvor kan ’stråle’ og rykke.

Hvordan bliver du fortsat bedre?

Jeg har altid søgt forskellige rollemodeller for de kompetencer, som jeg gerne vil udvikle. De fleste opfatter det som et kompliment at blive beundret for noget, så jeg har altid oplevet at få den støtte, viden og sparring, som jeg efterspurgte. I andre tilfælde, beder jeg andre observere mig i forskellige situationer og give mig råd til, hvad jeg kan gøre bedre. Det kan både være nogen over, under eller på samme niveau som mig i organisationen.

Har kvinder mindre selvtillid?

Nej, det mener jeg ikke, da selvtillid kommer i mange former. Dog er der en del stereotypt i fremstilling af kvinder i bl.a. film, det fremstiller kvinder sårbare og uselvstændige, og dermed kan kulturopfattelsen være besværlig at rykke. Jeg oplever tit, at kvindelige kollegaer er gode til at få teams til at arbejde godt sammen efter et fælles mål. De er måske bare ikke dem, der altid råber højst om det, og det kan vi godt blive bedre til.

Har kvinder særlige udfordringer?

For mig har det været vigtigt at være afstemt på hjemmefronten. Ofte vil en forfremmelse betyde større ansvar og dermed flere timer på skæve tidspunkter. Derfor er fleksibilitet og opbakning hjemmefra afgørende, og det er ofte min mand, der henter børnene.

Hvor vigtig er lønnen?

Den har selvfølgelig en betydning, og den er med til at give noget frihed i hverdagen.

Det præcise beløb er ikke så vigtigt i sig selv, men jeg vil heller ikke føle mig snydt. Det ville gøre mig dybt frustreret ikke at få, hvad jeg er værd eller mindre end andre, der leverer på mit niveau.

To ting har fungeret for mig: Dels at tage initiativet til en lønforhandling og dels at starte ambitiøst men realistisk ud i den. Det er sjældent, at din arbejdsplads og leder brænder lige så meget for at give dig en lønstigning, som du selv ønsker at få en!

Hvad er vigtigst i dit job?

Jeg er rigtig glad for det, jeg arbejder med, så jeg tænker ikke altid over, hvor mange timer det er blevet til. Den investering, jeg har lagt i firmaet, synes jeg, kommer mange gange igen og giver en større fleksibilitet.

Det, jeg foretager mig i min hverdag, skal være sjovt og give mening. Jeg har en 80/20 regel: Hver måned skal 80 procent af dagene være fede, og så må 20 procent godt være hårde og ikke så sjove, for sådan er det jo også, når der ofte er deadlines at overholde. 80/20 er min indre måling for, om jeg er det rigtige sted.

Hvad er vigtigt at være obs. på som leder?

Det kræver hårdt arbejde, men mest af alt skal man være oprigtig interesseret i andre mennesker og kunne dele sin succeser med andre. Kan man ikke dele og brede sin succes ud, skal man ikke være leder.