”Som ung havde jeg et indre opgør mod min ingeniør-far og synes selv, at jeg gik i en hel anden retning. Men det gjorde jeg jo ikke”
Marianne V. Ovesen
Vice President, Global Operations
Radiometer

Facts

Kvinder er gode ledere

Som ung ville Marianne Ovesen gerne hjælpe verden til at spise sundere. Senere fandt hun ud af, at hun er god til at lede, og det tror hun på, at kvinder generelt er.

De sidste syv et halvt år har Marianne Ovesen siddet i direktionen og haft ansvar for den globale produktion hos medicovirksomheden Radiometer. Hverken faglig retning eller ledelsesniveau tegnede sig tydeligt fra start, men set i bagspejlet er alt, som det skal være.

”Det spændende ved at nå til tops er det brede perspektiv på forretningen og at præge den med sine egne værdier. Jeg tror, at vi kvinder er mere holistiske i vores ledelsesstil. Det gør det lettere at tage og gennemføre også hårde beslutninger med respekt for mennesker.”

Ordentlighed er et nøgleord for Marianne, der mener, at en god leder ikke kæmper for sin egen karriere og succes men for teamet og virksomheden. Hendes arbejdsfelt er fuld af ansvar, globalt og teknisk orienteret, men drømmene startede et helt andet sted.

Vælg efter interesse

Med ønsket om at få folk til at leve sundere uddannede Marianne sig i levnedsmiddelvidenskab og underviste i levnedsmiddelteknologi de første år efter eksamen. Hendes bror blev advokat og to søstre blev henholdsvis kemiingeniør og farmaceut. Alle tre piger gik en naturvidenskabelig vej præcis som deres far.

”Som ung havde jeg et indre opgør mod min ingeniør-far og synes selv, at jeg gik i en hel anden retning. Men det gjorde jeg jo ikke, og ret hurtigt endte jeg i medicobranchen hos Coloplast på trods af levnedsmiddelbaggrunden. Allerede efter et år blev jeg tilbudt et lederjob.”

På grund af sin egen rejse mener Marianne ikke, at vi skal være så bange for ikke at vælge den helt rigtige uddannelse fra start, for vi ender alligevel, hvor vi skal være. Især hvis der bliver valgt efter interesse. Det gælder allerede efter folkeskolen, for en studentereksamen med højt snit er altafgørende for at kunne komme ind på drømmeuddannelsen.

Kvinder støtter kvinder

Som leder for 1.150 ansatte og fabrikker i Danmark, Polen og USA er der en del rejseaktivitet i jobbet, og det kræver prioriteringer i privatlivet. Der er også bedre tid i dag, hvor børnene er store. Da Marianne fik tvillinger for 16 år siden, valgte hun en årrække at blive i samme job.

”Som yngre tror vi ofte, det kræver noget særligt at rykke opad. Når vi så gør det, finder vi ud af, at det kan vi sagtens. Jeg har altid været ret ydmyg, men jeg er blevet mere sikker med tiden. Det er sjovt at udfordre sig selv”.

Radiometer er ejet af en amerikansk koncern, der er mandsdomineret, men har diversitet på agendaen. Temaet er også hot i USA, fordi det er dokumenteret at diversitet skaber mere vækst.

”Jeg har aldrig oplevet, at kvinder var hårde ved hinanden. I Coloplast havde vi en kvindegruppe, hvor vi støttede hinanden for at fremme kvinders plads i ledelse. Her i Radiometer synes jeg også, vi har søstersolidaritet, og så har vi en direktion med 50 procent kvinder.”