“Jo mere ansvar jeg har fået, jo mere afhængig er jeg af lederne under mig”
Maria Bohse Rosenbæk
Salgsdirektør
Tryg

Facts

Det betaler sig at lytte

Udsigten til en lang uddannelse tiltalte ikke den purunge udgave af Maria Rosenbæk. Derfor blev hun elev i et forsikringsselskab lige efter handelsskolen. Frem for at sidde på skolebænken har hun set, lyttet, lært og er nu salgsdirektør.

I dag er Maria Rosenbæk 37 år og salgsdirektør med ansvar for en erhvervsafdeling med otte ledere og 140 medarbejdere i forsikringsselskabet Tryg. Det første lederjob fik hun som 28-årig i samme forsikringsselskab.

”Mange omkring mig har lange uddannelser, men jeg tror ikke nødvendigvis på, det er det bedste, hvis du vil være leder. Ledelse er du nødt til at komme ud og mærke på egen krop. Hold øjnene åbne, saml viden, vurder hvad der virker og tag det med dig videre.”

Selv lærte Maria meget af at være businesspartner, eller rådgiver, for direktører over hende. Hun lærte af dem, der var dygtigere end sig selv. Hun lærte også, hvad hun ikke syntes, der fungerede, og det har været med til at forme hendes egen ledelsesstil.

Respekt blandt mænd

Som salgsdirektør på erhvervsområdet har Maria Rosenbæk primært mandlige assurandører under sig, og en hel del er midt i 50’erne. Der er stadig tre år til, at Maria fylder fyrre, og håret er helt lyst. Hun har derfor været opmærksom på at positionere sig fra start af.

”Da jeg startede i Erhverv, tog jeg rundt til alle kontorer og lyttede til de ansatte. Det tror jeg ikke, de tidligere har været vant til, så det var en rigtig god investering. Jeg føler, jeg har fået dem med mig, og at de ved, at jeg rykker på det, vi har aftalt.”

Som leder for ledere er Maria meget opmærksom på, at der er enighed om retningen i ledergruppen, for ellers har det konsekvenser i alle andre led. I årenes løb har hun måtte indse, at det ikke altid er alle, der følger den lagte strategi, og har måttet tage konsekvensen.

”Jeg kommer aldrig til at bryde mig om at skulle sige farvel, men jeg er heller ikke bange for det. Vi behøver ikke være enige om alt, men om retningen og den overordnede strategi skal vi være. Jo mere ansvar jeg har fået, jo mere afhængig er jeg af lederne under mig.”

Gør altid dit bedste

Vejen til ledelse var ikke lagt på forhånd. Efter handelseksamen faldt karrierevalget på forsikring efter en behagelig jobsamtale hos Topdanmark om en elevplads. Da hun senere rykkede til Tryg for at få nye udfordringer, var det under en kvindelig koncerndirektør.

”Jeg hørte engang Stine Bosse sige, at hun havde en filosofi om altid at gøre sit allerbedste, uanset hvad hun lavede, for så skulle der nok også altid være plads til hende. Og det har jeg også selv levet efter”

Hop ud på dybt vand

”Jeg synes, jeg har verdens fedeste job og kommer derfor hjem med energi. Men jeg elsker jo også at være mor og at være sammen med min mand, så privat kæmper jeg til tider med at nå det hele. For det meste kan jeg styre min tid selv og holder ind imellem helt fri i længere tid.”

Sidste sommer rejste Maria med sin mand og deres sønner seks uger til Vietnam og Thailand med rygsæk. Da hun kom retur, overtog hun to andre chefers job oven i sit eget.

”Jeg kom ud på mega dybt vand, og det kan gøre en usikker. Som yngre troede jeg, at alle andre var bedre end mig. Med tiden har jeg fundet ud af, at jeg har mindst lige så meget at byde på, og at jeg sagtens kan klare det ansvar, jeg får. Også dette her.”

Brænd for dit job

”Vi bruger størstedelen af vores vågne timer på vores arbejde, og derfor er det vigtigt, at uddannelse og job bliver valgt ud fra det, der interesserer dig. Jeg tror på, at du kommer meget længere her i livet, hvis du brænder for det, du laver.”

Maria er helt med på, at forsikringsbranchen ikke er kendt som den mest spændende. Men for hende er den, og i dag handler jobbet mindst lige så meget om at lede som det fagspecifikke.

”Jeg brænder for ledelse og mener ikke, det er altafgørende, om du vælger en videregående uddannelse eller arbejder dig op gennem systemet. Tag beslutningen om din uddannelse eller job ud fra det, der gør dig glad. Jeg er et levende bevis på, at det da er en ret god filosofi.”