”Vær ikke doven og forvent, at du skal give mere, end du får. Så bliver du den dygtigste og får ikke folk imod dig”
Louise Riisgaard
Markedschef
Dansk Erhverv

Facts

  • Louise Riisgaard
  • 40 år (1977)
  • Statskundskab
  • Markedschef
  • Dansk Erhverv
  • Gift
  • Søn på 13 og datter på 10 år
  • Spiller irske folkesange på tværfløjte

Giv og du skal få

Det var en kvindelig chef som gav Louise Riisgaard chancen for at prøve kræfter med sin nuværende stilling. Det er hun taknemmelig for og tror på, at det kan betale sig at give for at kunne få.

”Jeg har i alle relationer fokus på at skabe win-win. Mit udgangspunkt er altid at vise tillid, og jeg giver gerne noget fra mig, før jeg får noget igen. Det er min overbevisning, at man ikke på den lange bane vinder noget ved at tage noget fra nogen”.

Som 40-årig sidder Louise Riisgaard som souschef og varetager en del af den daglige ledelse i et kontor med i alt 11 medarbejdere. Hun har altid arbejdet politisk – først som embedsmand og nu som lobbyist for Dansk Erhvervs medlemmer. Som repræsentant for andre er hun opmærksom på den funktionelle indflydelse, der følger med jobbet.

”Man har en funktionel indflydelse, som følger af ens titel og den organisation, man repræsenterer. Det er vigtigt at skelne og forstå, om man er ombejlet i kraft af ens funktion eller person. En god leder er respektfuld, fagligt dygtig og tør gå forrest og også ”tage en for holdet”, når det er nødvendigt.

Et fornuftigt valg

Louise Riisgaard anbefaler, at man tidligt i sit uddannelses- og karriereforløb gør sig tanker om, hvad man vil kunne bidrage med. Hvad er ens styrker, og hvordan kan man sætte dem i spil? Så er der ikke så vigtigt, hvad uddannelsen hedder, eller hvad ens formelle titel er.

En gymnasielærer fik ændret hendes oprindelige drøm om journalistik til valg af statskundskab. Sørg for at få en dyb faglighed, så kan du altid komme til at skrive, sagde han.

”For mig var det et godt råd at lære noget konkret, men hele min barndom drømte jeg om at blive journalist. Jeg fik en skrivemaskine som 10-årig og var kisteglad for den. Jeg elsker at skrive og interesserer mig for historie og for politik. Samtidig elsker jeg at lægge planer og organisere.”

Husk at koble af

Det er der alt sammen brug for i jobbet, hvor tempoet er højt, og der er behov for at kunne tænke politisk og tage selvstændigt initiativ. Dialog med journalister er også en del af jobbet, ligesom Louise skal kunne tale foran en større forsamling.

”Jeg nyder at sætte ambitiøse mål og nå dem sammen med mine kolleger. I Dansk Erhverv har vi stor frihed, og det er en god forudsætning for et dynamisk arbejdsliv. Og så humor! Man må ikke blive for selvhøjtidelig. Udfordringen er at få koblet af engang imellem, så hjernen kan restituere, og jeg kan være bedste udgave af mig selv”.

Når Louise Riisgaard skal koble af, er det med familie og venner. Ofte og gerne i familiens sommerhus i Nordsjælland med læsning, musik, madlavning og cykelture i skoven.

Frihed og selvstændighed

I Louise Riisgaards barndomshjem blev der talt med stor respekt om hendes farmors faster Kirstine. Hun var kvindesagskvinde og blåstrømpe. Selvstændig, dygtig, arbejdsom og belæst. Og årsag til at Louises farmor som én af de første kvinder i Danmark fik studentereksamen og blev selvstændig tandlæge.

”Kirstine Holmsgaard, som hun hed, har præget min opvækst. Hun arbejdede utrætteligt for at kvinder, der ønskede at være frie og selvstændige, kunne tjene deres egne penge, så de ikke skulle være økonomisk afhængige af en mand eller slægtning. Det er da inspirerende!”

Louise Riisgaards egne forældre har også altid arbejde meget og med glæde, og det samme gør Louise. Allerede som ung passede hun alverdens jobs – blandt andet som tjener i Tivoli. Når hendes arbejdsliv fungerer, er det et sted, hun henter energi.

Flid og ordentlighed

”Jeg er nok en klassisk kvinde på den måde, at jeg har haft svært ved at stille krav og har tænkt, at hvis jeg er dygtig, så vil belønningen komme af sig selv. Så enkelt er det desværre ikke. Man skal gøre opmærksom på sig selv og sine resultater”.

Selv om Louise Riisgaard med tiden er blevet klogere på spillets regler, er hun bevidst om, hvad hun vil anbefale andre, der vil lede og stræbe højere.

”Vær ikke doven og forvent, at du skal give mere, end du får. Så bliver du den dygtigste og får ikke folk imod dig. Det kommer ikke dårligt tilbage. Du skal i alle henseender gøre dig fortjent til folks respekt, opbakning og hjælp. Giv og du skal få. Det tror jeg på”.