“Det tog mig lang tid at opdage, at man sagtens kan være god til flere ting.”
Line Storelvmo Holmberg
Senior Vice President, Application, Controls & Electrical
Vestas

Facts

Hvem har været din rollemodel?

Min mor er en sej dame. Begge mine forældre var fysikere, og min mor både skabte sig en forretningskarriere og blev leder, samtidig med at hun kunne klare en familie med to børn og altid satte andre før sig selv. Min søster og jeg i øvrigt begge kandidater i fysik samt Ph.d.’er i klimamodellering. Hun blev professor på Yale University, og jeg kom til Vestas.

Hvordan vælger man retning?

Man skal koncentrere sig om det, der interesserer en, for så bliver man god til det man laver, og så får man de bedste muligheder. Det er mit vigtigste karriereråd til unge mennesker.

Er der noget, du ville ønske, du havde vidst?

Det tog mig lang tid at opdage, at man sagtens kan være god til flere ting. Som ung tror man ofte, det er nødvendigt at være god til én ting, men man kan godt gå ud ad en ny tangent og komme tilbage igen. Man kan også sagtens specialisere sig og samtidig blive en god leder.

Er kvinder mindre modige end mænd?

Jeg tror, vi kvinder er dårlige til at turde ikke at være 100 procent forberedte. Vi vil så gerne skabe værdi, så vi vil ikke ’sælge’, hvad vi skaber, før det er næsten færdigt. Her virker det som om, at mænd har mere mod. Men jeg synes, der er en ændring på vej. De unge kvinder vi får ind i Vestas, er meget mere selvbevidste, end jeg husker, vi andre var. De er super seje og bevidste om deres værd.

Har du fået løn som fortjent?

Min primære motivationsfaktor er ikke løn, og fordi det ikke er det mest vigtige for mig, har jeg i løbet af min karriere oplevet at få mindre end andre på samme niveau, og endda under mig. Det har ikke irriteret men overrasket mig. Men i det lange løb er det endt med at blive en fordel for mig.

Det har sat min, altid mandlige, leder i en ubehagelig situation, når det er blevet klart, at jeg som leder af et team har fået mindre i løn end en tidligere teamleder, eller hvis jeg har fået mindre i løn end en ansat i teamet under mig. Så har min leder været nødt til at justere min løn, og det føler, jeg har stillet mig stærkere i fremtidige forhandlinger.

Hvordan det?

Fordi jeg ikke har følt mig forsmået eller har sat mig selv i en offerrolle, er jeg endt med at stå tilbage som en vinder. Mine resultater har talt for sig selv i forhold til min aflønning. 

Jeg ved godt, at mange af mine mandlige kolleger er bedre til at forhandle løn – sikkert fordi de ofte har en personlighedsstruktur, hvor det betyder mere for dem end for mig. Der er så mange ting, man kan undre sig over som kvinde i en mandsdomineret verden, men det er vigtigt at se det hele som udfordringer og vende det sin fordel.

Hvis du har en chef, du ikke synes ser dig, så lad være at føle dig som offer. Bidrag til at løse de problemer, du ser, din leder står med, for så bliver du synlig og siden uundværlig. Og for dét bliver du belønnet og opnår indflydelse. 

Hvad er en god leder for dig?

Det er en, der kan føre en rød tråd fra medarbejderen til virksomhedens strategi, så hver enkelt føler sig anerkendt og vigtig for, at virksomheden opfylder sin vision. Og her tror jeg faktisk, at kvinder har en fordel. Vi er med vores empati samt evne til at håndtere kompleksitet gode til at se den enkelte i det store billede og dermed få teamet til at trække i fælles retning.