”I gymnasiet var jeg god til de naturvidenskabelige fag og havde et teoretisk årskursus i computer science. Det vækkede min interesse”
Horina Serbanescu
Principal Engineering Manager
Microsoft

Facts

Plads til passion

Fordi der er passion, bliver timerne ikke talt hos Horina Sebanescu. Hun er leder af et udviklingsteam hos Microsoft, hvor jobfleksibiliteten er afgørende for at få livet til at hænge godt sammen.

De sidste 14 år har Horina Sebanescu været ansat hos Microsoft. De sidste tre år som leder. Hun har været alene med sin søn på 13 år, men hendes forlovede er netop flyttet ind. ”Min stabile arbejdskraft”, siger hun ’med et glimt i øjet’. Det er godt for sønnen, at der nu er to voksne, når nu tiden kan være knap for den rumænskfødte udvikler.

”Hos Microsoft er der meget fleksible arbejdstider for alle, så længe du leverer og overholder deadlines. Jeg tænker slet ikke i arbejdstid, fordi jeg kan lide det, jeg gør. Sådan tror jeg det er for alle, der er passionerede.”

Når jeg bliver til vi

I 1999 kom Horina fra Rumænien til Danmark på en konsulentopgave hos en lille softwarevirksomhed og blev så hængende. Siden kom hun til Microsoft, hvor hun har skiftet karrierespor fra udvikler til leder. I dag er hun dansk statsborger og bærer jobtitlen Principal Engineering Manager.

”Som leder tænker jeg på teamet. Det er et skifte fra JEG til VI. Som udvikler fokuserede jeg på at aflevere min del af en opgave i optimal kvalitet. Som leder sørger jeg for at mit team afleverer software skabt i samarbejde – ikke kun én feature, men et samlet hele. Det er rigtig spændende”

Selvom Horina sætter pris på lederstillingen, ser hun det også som sin løbende opgave at uddanne og udvikle sig. Microsoft har støttet med fantastisk lederuddannelse og gode kurser, samt mentorprogrammer; men meget af ansvaret ligger også hos én selv.

Skiftet fra kollega til leder

”Det kræver nogle helt andre kompetencer at være leder end at være specialist. Det er ikke noget, man lærer på én dag. Det er især kommunikation, jeg øver mig i, for alle bliver motiveret af noget forskelligt – nogle af teknologi, andre af design.”

Kommunikation er ikke kun på et ’horisontalt’ plan, men også på ’vertikalt plan’, så Horina har lært at tale i helheder, og dermed give chefer et godt overblik. Som leder er det enormt vigtigt at kunne tale ind til hver enkelt, og det er ikke altid let, synes hun. Til gengæld er skiftet fra kollega til leder i afdelingen, ikke faldet Horina svært.

”For mig var det kun en fordel, fordi jeg kendte teamet,  deres kompetencer og opgaver. Siden har jeg ansat fire mere. Det er noget nyt at skulle lære dem at kende. Igen bliver jeg mindet om, at det er vigtigt at kommunikere klart.”

Nåle aflivede barnedrømmen om at blive læge

Som softwareudvikler har Horina altid skulle begå sig i en branche, hvor der er langt flere mænd end kvinder, men det har aldrig været en udfordring. Det var det første år på universitetet i Bukarest imidlertid, for her startede hun bogstavelig talt fra bunden.

”I gymnasiet var jeg god til de naturvidenskabelige fag og havde et teoretisk årskursus i computer science. Det vækkede min interesse. Da jeg startede på universitetet, arbejdede jeg hårdt og blev rigtig god til det, for jeg kan godt lide at bruge matematikken til at være kreativ.”

Oprindeligt var Horinas drøm at blive læge som sin faster, der gav hende lægelegetøj at lege med. Den lille Horina elskede det, indtil hun opdagede sprøjterne. De indgød en større skræk for nåle, og hun måtte skifte kurs for sin fremtid. Det viste sig at være en god retning, Horina Serbanescu valgte.