Først og fremmest, vær dig selv og udstrål personlig autenticitet.
Helle Risbjerg Nielsen
Vice President and Head of Risk Management & Market Analytics
Ørsted

Facts

Hvad finder du mest interessant ved din karriere og din lederstilling?

Jeg nyder og er drevet af at skabe dedikerede følgere via klar kommunikation omkring min organisations strategiske retning. Via kombinationen af min passion for mennesker og interessen for at lære hver kollegas motiverende drivkræfter at kende, har jeg igennem årene udviklet min egen opskrift på ledelse. Når det fungerer, giver det både mig en masse energi og imponerende resultater for organisationen.

 

Hvad har været afgørende for at bringe dig til hvor du er i dag?

Som person undersøger jeg altid, hvordan jeg kan gøre det bedre; hver dag, til hvert møde, som jeg deltager i – måske endda for meget nogle gange. Imidlertid har den del af min personlighed bestemt spillet en stor rolle i, hvor jeg er i dag. Jeg vil også sige, at jeg har taget en hel del chancer i min karriere – både ved at studere og arbejde i udlandet og være alene der i en ung alder samt arbejde indenfor forskellige sektorer. Også i Ørsted har jeg været en del af management i forskellige divisioner af organisationen. De erfaringer man får ved at blive tvunget ud af sin komfort-zone fra tid til anden, er uvurderlige. Det opbygger både robusthed og en evne til at se ting fra forskellige synsvinkler. Endelig må jeg sige, at den utrættelige støtte fra min nærmeste familie har været og stadig er altafgørende for mig. At arbejde i et højt tempo, og være ambitiøst i et firma i vækst, mens man balancerer det at være hustru og også travl mor til 3 små børn, er en udfordring. Nogle dage kan det være udmattende, og på disse dage er støtten fra min familie det der giver mig energi.

 

Fortæl om en kvindelig rollemodel og hvilken positiv indflydelse denne person har haft på dig – enten personligt eller professionelt?

Jeg har ikke en bestemt kvindelig rollemodel, men jeg har en række kvinder i min nærmeste familie, venner og i Ørsted, som jeg bliver inspireret af. Generelt henter jeg en masse inspiration og læring fra både mænd og kvinder i den øverste ledelse, samt hos mine jævnaldrende og mine medarbejdere. Læring som jeg anvender i min egen ledelsesstil, når jeg ser at det passer til mine værdier som leder. Jeg tror det er vigtigt at være den man er og bevare sin egen personlige autenticitet. På den måde opbygges tillid til menneskerne omkring en. Hvis jeg f.eks. tør dele nogle af mine egne usikkerheder, er min erfaring, at kolleger og medarbejdere kvitterer med tillid den anden vej. Jeg bliver også mere og mere overbevist om, at det at bevare din egen ægthed er afgørende i mangfoldighedsdagsordenen – eller sagt med andre ord, hvis diversitet ikke også følges op med at inkludere folks forskelligheder, opnår vi ikke fordelene ved mangfoldigheden. Jeg tror i mange år, at kvindelige ledere har forsøgt at påtage sig en mere maskulin adfærd for at nå til de højere ledelsesniveauer. Men hele dagsordenen omkring vigtigheden af mangfoldighed og inklusion har ændret sig, og det er netop et område, hvor jeg selv har et stærkt ønske om at være en rollemodel.

 

Hvilket råd vil du give unge kvindelige studerende i dag?

Først og fremmest, vær dig selv og udstrål personlig autenticitet. For det andet skal du ikke altid tage den direkte vej; afprøv forskellige roller og oplevelser – lær af dem og brug erfaringen i din næste stilling. For det tredje skal du bestræbe dig på at træde ud af komfortzonen ved f.eks. at udforske og udnytte mulighederne for at studere eller arbejde i udlandet.

 

Hvilken rolle tror du STEM-uddannelser (videnskab, teknologi, teknik, matematik) vil have i fremtiden?

Det er et meget bredt spørgsmål, men jeg ved helt sikkert, at vedvarende energi i min industri – hvor den globale vækst er massiv og behovet for at udvikle nye teknologier stor – er STEM allerede og vil fortsat være, en forudsætning for succes. I kombination med en stigende bevidsthed om vigtigheden af ​​mangfoldighed og inklusion, virker en STEM-uddannelse som den perfekte cocktail for ambitiøse, kvindelige studerende.