”Som leder skal du tro på, at alle kan bidrage med noget”
Heidi Bligaard
Chef for Salg og Medlemskab
Ledernes Hovedorganisation

Facts

Bliv ved med at lære hele livet

Heidi Bligaard er ikke en drømmer, og der har ikke været en plan. Hun handler, og det har bragt hende langt. Alligevel anbefaler hun at tage en uddannelse fra start – og at blive ved med at lære hele livet.

Ambitionen om at blive dyrlæge var så stor for Heidi Bligaard som ung, at hun læste latin om aftenen i folkeskolen. Efter den første forfærdelige uge på gymnasiet endte hun på handelsskolen. Siden kom hun på handelshøjskolen, og så var retningen ligesom langt.

”Det er vigtigt at gøre sin bane bred fra start af og selvfølgelig også tænke over, hvad uddannelsen giver af jobmuligheder bagefter. Jeg var træt af at læse efter min bachelor og kunne ikke se meningen med en kandidatgrad. Jeg havde behov for at komme ud og afprøve den teori, jeg havde lært”.

Set tilbage ville Heidi have valgt at tage kandidatgraden med, for at få et endnu stærkere teoretisk fundament. Det er gået godt alligevel, og i dag er Heidi chef for Salg og Medlemskab hos Ledernes Hovedorganisation og har 41 medarbejdere under sig. Oprindeligt arbejdede hun med mere hardcore salg, og kulturen herfra formede den leder, hun var til at starte med.

Tro på andre

”Som ny leder begik jeg en del fejl og set tilbage, tænker jeg, at jeg slet ikke var tydelig i min kommunikation, stillede urimelige krav og ikke så de hele mennesker nok. Jeg var dengang ikke opmærksom på, at vi alle har forskellige opfattelser af virkeligheden”.

På et tidspunkt i karriereforløbet var det et krav, at Heidi fik en master i NLP. Hun syntes, at adfærdsteorierne var ’hokus pokus’ til at starte med, men hun fik alligevel gode redskaber med sig. I dag ser hun anderledes på rollen som leder.

”Det er vigtigt at tro på andre mennesker og forstå, at vores verdensbilleder er forskellige. Du skal være nysgerrig på mennesker og tro på, at alle kan bidrage med noget. Du skal få medarbejderne til at blomstre. Hvis de selv vil. Ellers skal du også kunne sige farvel”.

Vigtigt med feedback

I dag opfordrer Heidi altid til feedback fra sine ansatte, selv om hun godt ved, hun formentlig kun hører en brøkdel, for det kan være svært at sige sin leder imod. For at blive gode skal ledere også lære nyt livet igennem, og der er mange, der vil hjælpe. Hun minder om at bruge sine ledere, kollegaer og netværk.

”Personligheden er det vigtigste ved en leder, men det er også rigtig afgørende at lære redskaber. Teknikker i situationsbestemt ledelse har for eksempel gjort mig opmærksom på faserne i enhver opgaveløsning. At kende det flow gør, at jeg bedre kan støtte mine medarbejdere”.

Evnen til at uddelegere var også en af dem, der faldt Heidi svær i starten, men som hun har lært og stadig kan dygtiggøre sig i. Hun påpeger også evnen til at projektlede og tænke forretningsorienteret som vigtige for en leder.

Frihed på flere plan

”Det er fint at gøre sig umage, men alle begår fejl, og dem lærer vi af. Mænd er nok bedre til at sige pyt og komme videre, hvor vi kvinder ofte er mere perfektionistiske. Jeg vil især gerne være med til at sætte retning, udvikle, skabe resultater og kunne bestemme”.

Friheden og fleksibiliteten ved at være leder og kunne styre tiden selv, sætter Heidi også pris på. I sin fritid bruger hun især tid på løbetræning og på sin hund, der er en livlig cockerspaniel. Til gengæld har hun i fuld enighed med sin ægtemand valgt ikke at få børn.

”Jeg har aldrig ville have børn. Jeg vil rigtig gerne passe mine veninders børn, men jeg ønsker ikke ansvaret selv. Jeg var selv tæt på min moster og holder også meget af mine niecer. Fravalget har intet med mit job at gøre, men børn er bare ikke min vej til lykke”.