”Det er vigtigt at have fornuften med ved valg af uddannelse. Der er jo ikke noget, der kun er sjovt”
Gitte Dehn Lansner
Advokat
Gorrissen Federspiel

Facts

Det kan betale sig at være kvinde

Som advokat med ansvar for køb og salg af virksomheder forhandler Gitte Dehn Lansner mest med mænd. Især med tiden kan det betale sig at være kvinde, fordi det skaber mindre hanekamp og mere respekt.

I dag hvor Gitte Dehn Lansner er midt i fyrrene og ansvarlig for køb og salg af virksomheder hos advokatkontoret Gorrissen Federspiel, ser hun kun sit køn som en fordel. Alligevel er hun ikke blind for branchens traditioner og kultur.

”Jeg har aldrig oplevet diskrimination, men især som yngre kan advokatbranchen formentlig godt virke som et trægt system for en pige. Dem, du skal vurderes af som potentiel partner, har ofte et følelsesmæssigt billede af en ung ambitiøs mand med et stort netværk”.

Fordelene opvejer dog ulemperne. Især når det kommer til de tunge forhandlinger, der for Gitte er hverdagen i det job, som hun i øvrigt er helt forelsket i.

”Mellem mænd er der tit ære på spil. Jeg tror, forhandlingerne ofte bliver lettet af, at jeg er kvinde. De skal ikke nedkæmpe mig som en mandlig modstander. De behandler mig med respekt. Ingen ser skævt til mig, fordi jeg er kvinde, og jeg er gerne en god vært og skænker kaffe”

Vælg mand med omhu

Som en af de få fra sin folkeskole i Frederikssund tog Gitte først på gymnasiet, så universitetet og gik målrettet efter at blive advokat. Fra ung var hun draget af branchens bonede gulve og tjekkede typer. Til gengæld havde hun ingen drøm om mange børn. Nu har hun fire.

”Det er en sindssyg tanke at skulle vælge børn fra, for det kan intet måle sig med. En arbejdsplads skylder dig ingenting, og du kan blive fyret i morgen. Det minder jeg altid folk om, hvis nogen spørger mig, om de bør vælge børn fra på grund af karrieren. Det praktiske løser sig.”

Til gengæld er det ikke helt ligegyldigt, hvem familien bliver stiftet med. Som en afstikker var Gitte advokat i politiet, og her faldt hun for en urobetjent. Meget praktisk blev han chef med humane arbejdstider, samtidig med at de fik første barn sammen.

”Jeg afleverer børn om morgenen sammen med alle fædrene, og min mand henter om eftermiddagen sammen med alle mødrene. Min mands arbejdstider og indstilling er nøglen til, at jeg kan have det arbejdsliv, jeg har. Samtidig er der balance mellem os som par, fordi hans job er ekstremt maskulint.”

Elsk dit job og sæt grænser

Den unge udgave af Gitte havde flere drømme. Jordemoder virkede attraktivt, hvis det ikke lige var for blodet og det ukontrollable ved fødsler. Da hun søgte på universitetet var det med psykologi og kunsthistorie som 2. og 3. prioritet samt et billede af sig selv som museumsdirektør.

”Det er vigtigt at have fornuften med ved valg af uddannelse. Der er jo ikke noget, der kun er sjovt. Og da bestemt ikke at læse jura. Men det handler om de muligheder, du får bagefter. Til gengæld skal du vælge job med hjertet, fordi her bliver der lagt mange timer i mange år.”

På advokatkontoret Gorrissen Federspiel er Gitte Dehn Lansner en af dem, der går tidligt, fordi hun gerne vil være hjemme og spise med sine børn klokken 18. Så arbejder hun ofte videre klokken 21, når de sover. Det er sjældent, at kolleger og klienter har brug for hende i de timer.

”Der er aldrig blevet set skævt til mig, fordi jeg tager hjem, for jeg kan sagtens passe mit job alligevel. Jeg vil gerne være sammen med mine børn, og vi har også stadig masser af venner, vi ser. Begrænsninger er ofte kun i vores eget hoved. Sæt dig for hvad du vil og kan og sig det højt på din arbejdsplads.”