”God ledelse handler om empowerment og tillid”
Frederikke Laura Saust
Strategy Implementation Director
Maersk Drilling

Facts

Var der en specifik årsag til eller et specifikt øjeblik, hvor du indså, at du ville forfølge en lederkarriere?

Fra den dag, jeg startede som ledelseskonsulent, blev jeg inspireret af de seniorledere, jeg arbejdede med. Jeg opdagede hurtigt, at jeg også ønskede at lave mere end blot mit eget arbejde og dermed i stedet nå større mål sammen med mit team. Jeg nyder naturligvis at være ‘arkitekten’ og at tænke stort: ​​fra højniveaufaserne, hvor projekter bliver struktureret, til uddelegeringen af opgaver til enkeltpersoner, der matcher deres styrker og er med til at videreudvikle dem længere, end de troede muligt.

 

Hvad har været afgørende i forhold til at bringe dig til det sted, du er i dag? 

Det må være min flid, dedikation og beslutsomhed: et mindset, jeg udviklede i mine år som professionel håndboldspiller. Jeg trænede altid for at blive bedre, og når jeg ikke nåede mit mål på en løbstest, ville jeg træne endnu hårdere, indtil min testtid blev forbedret. Jeg indså hurtigt, at hvis jeg arbejdede 10% hårdere, kunne jeg opnå de mest bemærkelsesværdige resultater. Jeg gør brug af dette mindset i min karriere, hvor jeg altid sætter ambitiøse mål for mine projekter og arbejder målrettet, indtil jeg når dem. Jeg vil altid tage en ekstra tørn for teamet eller projektet for at levere de resultater, vi har brug for. Mit drive er dog også mit største udviklingsområde – det at acceptere, at en indsats på 90% også er god nok, er noget jeg arbejder på i øjeblikket.

 

Fortæl os om en kvindelig rollemodel, og den betydning denne person har haft for dig – enten personligt eller privat.

Mit første ‘rigtige’ job var som studenterassistent hos et lille konsulentfirma. Firmaets administrerende direktør var kvinde, og hun gjorde stort indtryk på mig af flere grunde. Først og fremmest fordi hun viste mig, at det er muligt at drive en succesfuld forretning og samtidig være en vidunderlig mor – noget der set udefra forekommer absolut umuligt, når der kun er 24 timer i døgnet. For det andet viste hun mig, hvordan jeg kunne engagere mig med ledere og vigtigheden af ​​en stærk fremtoning i et rum – meget praktisk, men tip og tricks, jeg stadig bruger den dag i dag. For det tredje og vigtigst af alt, fordi hun tog en chance med mig. Selvom jeg ingen professionel erfaring havde, så hun mit potentiale og tog mig under hendes ansvar. Jeg ville ikke være, hvor jeg er i dag, hvis det ikke var for hende.

 

Hvad værdsætter du mest ved dit job i dag?

Min største passion er at hjælpe organisationer med at transformere, og det er sådan et privilegium at arbejde med min passion hvert minut hver dag. Transformation handler om at få en organisation fra, hvor de er i dag, til hvor de skal være i fremtiden – at udføre deres strategi eller tackle en betydelig udfordring; at vinde organisationens hjerter og sind for at få ting til at ske.

Kernen i enhver transformation er kreativ problemløsning – at samle organisationens kloge hoveder for at løse et komplekst problem. Jeg nyder projekternes kompleksitet og det faktum, at de altid kræver samarbejde på tværs af funktioner samt anvendelse af forskellige kompetencer til at finde løsningen. De dage, hvor vi som team løser en hård udfordring, føler jeg, at jeg flyver, når jeg går hjem.

Sidst men ikke mindst, elsker jeg variationen i ​​mit arbejde – løbende at stå over for nye problemer, der tvinger mig til at forstå nye dele af virksomheden og samle forskellige mennesker. Jeg lærer noget nyt for hvert projekt og udvikler mig både professionelt og personligt. For hvert projekt ser jeg min værktøjskasse udvides, og jeg bliver bare en smule bedre til det, jeg laver.

 

Hvad betyder godt lederskab for dig?

For mig handler godt lederskab om empowerment og tillid. Jeg trives mest, når jeg får et klart mål og ansvaret for at træffe de nødvendige beslutninger for at nå derhen. Det betyder ikke, at jeg ikke vil have min leder der sammen med mig. Tværtimod tror jeg, at ledere, der skaber psykologisk sikkerhed og et rum hvor det er okay at stille dumme spørgsmål eller bringe kontroversielle ideer til bordet, er dem, vi har brug for endnu flere af. De bedste ledere lader dig hoppe ud på dybt vand, fordi de stoler på, at du kan håndtere en opgave eller et ansvar, der ligger ud over dit niveau, men de lader dig ikke påtage dig mere, end du kan klare. De er altid omkring for at tilbyde dig en redningsflåde eller et sikkert sted at tanke op. Den perfekte balance mellem empowerment og coaching for mig er, hvor folk vokser og præsterer deres absolut bedste og ønsker at tage en ekstra tørn for projektet eller teamet. Min nuværende leder er ekstremt god til at skabe denne balance, og jeg får meget inspiration fra ham ift. den lederskikkelse, jeg selv ønsker at blive.

 

Hvordan forestillede du dig, at dit liv og din karriere ville være, da du var 25?

Da jeg var 25, var jeg lige begyndt at arbejde som ledelseskonsulent og var en del af mit første transformationsprojekt. Jeg indså hurtigt, at jeg havde fundet min plads i verden. Jeg trivedes med at arbejde side om side med så mange talentfulde mennesker og fageksperter for at løse komplekse projekter, og jeg elskede, hvordan jeg for hvert projekt kunne se, hvordan jeg udviklede og forbedrede mig og var i stand til at øge min indflydelse.

Jeg forventede at jeg ville fortsætte med at arbejde inden for rådgivning, men en uventet læringsmulighed opstod, som lagde op til at jeg skulle træde ud af min komfortzone og vove mig ind i en organisation for at udvikle og drive en forretningstransformation. Dette bragte mig til Maersk Drilling, og selv om det ikke kunne have været længere væk fra det, som jeg havde forestillet mig karrieremæssigt, elsker jeg alle dele af det; at arbejde side om side med begavede kolleger for at hjælpe med at omdanne virksomheden, udfordre mig selv hver dag og blive lidt bedre til det, jeg laver.