“Som kvinder skal vi være opmærksomme på ikke at blive vores egen værste fjende. Vi skal være lydhøre over for dem, der ser vores potentiale.”
Annette Raben
Country Marked Director
Rambøll

Facts

Hvilket råd ville du give den unge version af dig selv?

Jeg tænkte meget rationelt, da jeg skulle vælge uddannelse. Hvis jeg havde reflekteret mere over, hvem jeg er som menneske i forhold til at kunne trives i en hverdag, havde jeg måske valgt en anden vej, for jeg er ret socialt anlagt og er ikke god til at sidde stille længe ad gangen. Heldigvis valgte jeg en ingeniøruddannelse, som åbner op for mange forskellige karriereveje.

Selv om jeg havde valgt en uddannelse som miljøingeniør, der var og stadig er meget meningsfuld for mig, så kunne jeg efter få måneder på arbejdsmarkedet mærke, at jeg manglede den menneskelige dimension. Det havde jeg ikke tænkt over før som noget, der var vigtig for mig.  

Hvad er dit råd til unge, der skal sætte retning?

Når jeg taler med unge mennesker, der siger, de ikke ved, hvad de vil, siger jeg altid, at de skal tænke over, hvilken hverdag de ønsker sig.

Hvad giver dig energi? Hvor trives du? Ved at kunne fordybe dig i ting i ro og mag, ved at være sammen med mange mennesker eller ved at tage en stor del af ansvaret og gå forrest?

Husk også at du ikke kan lægge en plan for et helt karriereliv. Start et sted og så tag den derfra. Vi forandrer os hele livet, kan få lyst til eller brug for at skifte retning, og så handler det hele også meget om, hvilke muligheder der dukker op undervejs.    

Hvor ser du faldgrupper?

Det bekymrer mig at se, hvor meget unge går op i perfektionisme. Ja, vi skal være fagligt dygtige til det, vi laver. Men jeg kender ingen, der er lige gode til alt. Derfor er det vigtigt at kende sig selv, sin kerne af værdier og interesser. Når der er et match mellem kerne og karriere bliver man god.

Prioriter også at få andre udfordringer i livet frem for kun at fokusere på at løse skoleopgaver. Det giver robusthed at miste kontrollen, møde modstand og få knubs. Dine personlige kompetencer er rigtig vigtige og betyder også rigtig meget i et arbejdsliv. 

Når jeg rekrutterer, ser jeg – ud over på de faglige kvalifikationer – efter dem, der kan se en sag fra andres perspektiv, som har overskud til andre og som kan tage ansvar. Det uperfekte menneske, der på godt og ondt har prøvet ting i livet, kan sagtens blive den gode leder.

Hvem har rykket dig frem og op?

Jeg er barn af en enlig mor, der altid tog lederskab. Hun var lærer og som person rummelig, omsorgsfuld og understøttede individer uanset deres baggrund. Fra en tidlig alder brugte vi hinanden som sparringspartnere på det menneskelige område, og det har givet mig en naturlig tilgang til at interessere mig for mennesker.  

Ledelsen på min første arbejdsplads så et potentiale i mig, jeg ikke selv havde tænkt på. Jeg fik hurtigt en mulighed for at prøve lederrollen af, og da jeg kunne lide at være i rollen, kæmpede direktøren for at jeg fik en lederuddannelse. I dag er det mig, der har fornøjelsen af at give talenter muligheder. Vi har alle brug for, at nogen ser os og hjælper os på vej. 

Gælder det særligt for kvinder?

Nu er det karikeret og blot min personlige antagelse, men som jeg ser det, er piger opvokset i sociale grupper og drenge mere individorienteret. Vi kan nemt få følelsen af ikke at være gode nok, fordi vi ofte ikke har et lige så udpræget konkurrencegen – men vores styrke ligger i fællesskabet. Og det er jo kun en fordel som leder!

Ledelse handler ikke om at være bedst, men om at kunne skabe den nødvendige sammenhæng mellem egen organisation og omverdenen og heri skabe muligheder for medarbejdere.

Som kvinder skal vi være opmærksomme på ikke at blive vores egen værste fjende. Vi skal være lydhøre over for dem, der ser vores potentiale. Og så skal vi blive bedre til at sige ”pyt” og grine af os selv

Hvor vigtig er lønnen?

Jeg tror, at især kvinder ofte – mere eller mindre ubevidst – opfatter lønnen som en del af ledelsens anerkendelse og sætter den i forhold til udmeldingerne om vores indsats. Vi forhandler nok ikke så hårdt som mændene, men vi er jo ikke dumme. Mekanismerne er bare anderledes: Vi tjekker op på lønniveauet i forhold til andre og bruger det til at vurdere ledelsens troværdighed over for os. Den forsvinder jo, hvis vi ikke får, hvad vi fortjener. Derfor er ligeløn rigtig vigtig.