”Jeg kan godt lide at bestemme og sætte retning. Det blev allerede bemærket i mit første job, og jeg blev tilbudt at komme med i et lederforløb”
Anne Nørklit Lønborg
Vice President
Tryg

Facts

Opbakning er afgørende

Selv om Anne Nørklit Lønborg som Vice President hos Tryg sidder højt placeret, husker hun fint vejen dertil. Den har helt fra start været præget af opbakning, og det tror hun på, at alle har godt af, og helst fra både sin familie og sine ledere gennem karrieren.

”Især ved uddannelsesvalg er det vigtigt at støtte, fordi det giver unge en sikkerhed fra starten. Jeg anerkender mine døtre for det, de er gode til. Jeg prøver dog også at få dem præget i en teknologisk retning, for det er der, fremtidens spændende jobs ligger.”

Døtrene på henholdsvis 19 og 22 år synes, deres mor med sin kandidatgrad i matematik og fysik er lidt af en nørd og tænker ikke, at de skal samme vej. Alligevel bliver der lyttet til hendes råd. Den ældste har investeret sine humanistiske evner i at læse tekno-antropologi. Den yngste er mere analytisk og er i gang med at undersøge de mange muligheder.

”Det er fint at lytte til sine forældre, men som ung skal man også være opsøgende og undersøge, hvilke muligheder de forskellige studieretninger giver. Uddannelsesinstitutionerne rækker også hånden ud og giver gerne de unge fundamentet for et mere sikkert valg.”

Udfordring udvikler

For den unge Anne selv var uddannelsesvalget enkelt med en far, der var gymnasielærer i matematik og fysik. En fandenivoldskhed blev født af at være pige mellem to brødre i en konkurrencepræget familie, og som anfører på håndboldholdet i en alder af 10 viste lederevnerne sig.

”Jeg kan godt lide at bestemme og sætte retning. Det blev allerede bemærket i mit første job, og jeg blev tilbudt at komme med i et lederforløb. Jeg har ikke søgt at blive leder men altid gået efter, hvad jeg synes, der var spændende, og så har det udviklet sig naturligt derhen.”

Formet af en lærerfamilie troede Anne, hun skulle være underviser. Som nyuddannet søgte hun job som gymnasielærer, samtidig med at hun sendte en ansøgning til IBM. Hun fik tilbudt begge dele men efter kraftig opfordring fra sin mand, kastede hun sig ind i den ukendte IT-verden og lærte at programmere.

Evnerne for at lede projekter og mennesker viste sig imidlertid hurtigt at være større, og karrieren udviklede sig den vej i IBM og siden hen som udviklingsdirektør i ATP og nu i Tryg.

”Jeg har taget mine personlige og sportslige præferencer med i mit professionelle liv og har altid været glad for holdsport. Når jeg med mine medarbejdere opnår resultater, giver det den samme glæde og forløsning som at vinde en kamp sammen med sit hold.”

”Jeg har taget mine personlige og sportslige præferencer med i mit professionelle liv og har altid været glad for holdsport. Når jeg med mine medarbejdere opnår resultater, giver det den samme glæde og forløsning som at vinde en kamp sammen med sit hold”

Italesæt ønsker

Efter 18 år i IBM rykkede Anne videre og er i dag Vice President hos Tryg. Her bliver hendes tekniske indsigt og talent for forandringsledelse brugt til at skabe digital transformation. Lederrollen er hun for længst bekvem i og ser med erfaringens indsigt på sin rejse dertil.

”I starten tænkte jeg bare, at jeg var heldig. Men hen ad vejen lærte jeg, at jeg steg opad, fordi jeg var dygtig. Jeg sagde ikke højt, hvad jeg ville, og hvilke ambitioner jeg havde. Det er jeg først begyndt på de sidste 10 år. Det kunne jeg godt havde gjort meget tidligere, tænker jeg i dag.”

Til gengæld har Anne Nørklit Lønborg aldrig oplevet et glasloft eller set sit køn som en udfordring. Tværtimod er det en styrke, når en videnskabelig vej er valgt. På studiet var der kun få procent kvinder, og også de mange år i IBM var præget af flest mænd. Lyst hår og nederdel er ikke et problem, når fagligheden er i top.

Ligeværd er vigtigt

”Som søster mellem to brødre har jeg altid været meget opmærksom på ligeværd. Jeg har aldrig signaleret, at nogen kunne sætte mig i en sekretærrolle, og det er vigtigt at markere sine grænser og kende sit værd.”

Det er ikke kun på arbejdspladsen, ligeværd er vigtig. I snart 25 år har både Anne og hendes mands liv og job været lige højt prioriteret, selv om deres ambitioner er meget forskellige. De hårde år med små børn blev tacklet med humor og kvartalsvise ”styregruppemøder” på hjemmefronten, hvor parret planlage sig ud af det praktiske.

”Man skal vælge sin mand med omhu. Christian har altid bakket mig op og troet på, at jeg kunne mere, end jeg selv så. Det har været et fælles projekt at få familien til at fungere, og jeg har kunne give mig 100 procent på jobbet, fordi jeg i mit bagland altid har fået opbakning.”