“Det er tankegangen og ikke karakteren på eksamensbeviset, der afgør, hvor langt du når”
Anne Høj Schibsbye
Vice President, Global Service Procurement, Vestas
Vestas

Facts

Hvad er dit råd til unge på vej unge på vej mod en karriere?

Gå 100% efter interesse. Lad være med at lade dig påvirke af, hvad andre synes er sejt eller smart, hvad vi ofte kommer til som unge. Du skal bruge 40 år på arbejdsmarkedet, så det er vigtigt at lave noget, der gør dig glad. Jeg har aldrig haft en plan men har valgt efter interesse og grebet tilfældige muligheder.

Hvad skal en ung kvinde være opmærksom på?

Det er sjældent 12-tals-pigerne, der når til tops, men dem, der kan sno sig. Det er tankegangen og ikke karakteren på eksamensbeviset, der afgør, hvor langt du når. Slap lidt af i stedet for at prøve at være perfekt på alle punkter og lad ikke livet gå i stå, fordi det hele ikke lige bliver, som du ønskede eller troede.

Hvem har du selv ladet dig inspirere af?

Jeg kan huske, at jeg tidligt i min karriere var til flere foredrag, hvor kvindelige leder inspirerede mig – især dét at kabalen kunne gå op med børn og familieliv. Det fik mig til at indse, at børn ikke skulle være et fravalg, selv om jeg var ambitiøs. Siden har jeg ladet mig inspirere af mange, jeg har arbejdet sammen med. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvem vi lader os inspirere af.

Hvad har været afgørende for, hvor du er i dag?

Jeg tror på tilfældigheder – med alt i livet. Du skal turde tro på, at det du ønsker, nok skal komme. Jeg tror ikke på at sætte en masse helt konkrete mål for, det kan nemt blive et nederlag, hvis du ikke når dem. Det er bedre at forfølge de muligheder, der opstår og ikke overanalysere alt. Drømme og ønsker ændrer sig også gennem livet.

Hvornår har din karriere rykket sig?

Da jeg var gravid første gang, bad jeg min daværende chef om et møde. Det passede ham fint, for han havde også noget at fortælle mig, og han lagde ud med at tilbyde mig en lederstilling. Jeg sagde, at det var godt, hans nyhed kom først, eftersom min var, at jeg var gravid. Han sagde, at det var underordnet, for jeg blev tilbudt stillingen, fordi jeg var den bedst egnede.  

Hvordan finder man balancen med børn?

For nyligt spurgte min ene datter, om jeg ikke nok skulle ud og rejse snart igen. Børnene får pandekager og hotdogs, når jeg er væk, og jeg har altid noget sjovt at fortælle, når jeg kommer hjem. Jeg synes også, det er bedre, de er i institution og lege end at være hjemme og sidde foran en skærm. Men vi er lidt stride her i Danmark og dømmer kvinder med karriere hårdt, og det kræver noget at stå imod som mor. Vi mangler et mere nuanceret billede.

Hvad er du mest stolt af?

At jeg kan få puslespillet til at gå op. Min mand er partner hos PwC og arbejder mere end jeg, men vi har en gensidig forståelse. Som familie spiser vi sammen, og så arbejder vi ofte videre, når børnene sover. Vi lægger mange timer i hverdagene og holder så helt fri i weekenderne.

Hvor vigtig er løn for dig?

Økonomi er en bekymring for mange, som jeg sætter stor pris på ikke at have. Der er en frihed i at tjene godt. Desuden er det mit arbejde at købe økonomisk ind, og privat er jeg også en tilbudsjæger. Sådan er jeg bare. Jeg beder også kun om højere løn, hvis jeg ikke er tilfreds, og det vigtigste for mig er at have en god chef, et spændende job og fleksible arbejdstider.

Hvad er vigtigst for dig som leder?

At folk skal synes, det er sjovt at gå på arbejde. Jeg prioriterer det sociale sammenhold, for hvis kolleger kender hinanden, opstår der større rummelighed og forståelse. Hvis de over i købet har det godt sammen, går de gerne en ekstra mil for hinanden.

Hvornår har du mødt modstand?

Jeg har mødt meget modstand, når jeg ville skabe forandringer. Men jeg er blevet stående, og det har kunne betale sig på den lange bane. Nogle af mine hårdeste kritikere endte efter et par år med at rose resultatet af de forandringer, jeg havde sat i gang.