• "Du er forpligtiget til at bruge dine evner"


    Natasha Friis Saxberg
    Head of Technology, Growth Function, Mærsk

“Du er forpligtiget til at bruge dine evner”

Natasha Friis Saxberg
Head of Technology, Growth Function, Mærsk

På spydspidsen af teknologisk udvikling

Når målsætningen er altid at være på spydspidsen af den teknologiske udvikling, er det svært at forudse næste karrieretrin. Natasha Friis Saxberg er derfor gået sine helt egne veje og sidder nu i Growth –  vækstafdelingen for Mærsk.

Det er svært at tage en uddannelse i ikke-definerede fremtidige behov, så den del fylder ikke meget på det omfattende CV for Natasha Friis Saxberg. Til gengæld har hun skabt udvikling hos flere store virksomheder og skrevet et par bøger om teknologier, før de ramte bredt.

”Uddannelse har været det mindst afgørende for min karriere og er ikke en kvalitetsmålestok i min optik. Min største styrke er, at jeg har ageret i mange forskellige industrier fra design til tung teknologi og kan kombinere elementer på nye måder. Jeg er altid endt med at være på spydspidsen af den teknologiske udvikling og skulle oversætte det til kommerciel værdi og anvendelse.”

I dag leder Natasha Friis Saxberg teknologiafdelingen i Mærsk Growth Function, der er en del af de indsatser, Mærsk har igangsat som led i den transformation, der skal sikre fremtidig global vækst for giganten. Her er innovation et redskab til at skabe fremtidens handel, og der bliver bygget og investeret i start-ups, som matcher behov i virksomhedens værdikæde.

Altid noget nyt

Vækstafdelingen har eksisteret i et år og nærmer sig 22 ansatte. Det er langtfra første gang, at Natasha er med i noget nyt. Med uddannelser indenfor mode og design, herunder buntmager og tilskærer, startede hun sin første virksomhed i en alder af 20 år med design af selskabs- og brudekjoler.

Efter nogle år forlod Natasha modebranchen. Hun uddannede sig inden for netværk, protokoller og e-mail exchange og arbejdede en årrække som netværkskonsulent. Her installerede hun netværk og mailserverløsninger for danske virksomheder.

”Det var ret tilfældigt via en ven, at jeg gik den vej, og synålen blev udskiftet med skruetrækkere. Senere kom jeg til DSB som IT-driftschef, hvor min designbaggrund endte med at komme mig til gavn, for dengang talte ingen om brugerbehov endnu”

Natasha Friis SaxbergHead of Technology for our Growth Function, Mærsk

Før termer som design thinking var opfundet, og Natasha selv kunne sætte ord på det, var hendes fokus, hvordan teknologien kan komme mennesker, som fx togførere, til gavn ved at tage udgangspunkt i og designe til brugernes behov ved at udnytte teknologiske muligheder.

Selvstændighed

Ægteskabet med en entreprenant type smittede, og Natasha skabte egne globale software startups i 2008-13. Hun var associeret partner hos Instituttet for Fremtidsforskning og udgav to bøger; den seneste ”Homo digitalis” om teknologiens indflydelse på menneskeheden.

I 2013 flyttede Natasha til New York for Eksportrådet, hvor hun hjalp danske startups ind på det amerikanske marked. Senere blev hun vært på et teknologi tv-program fra Nasdaq i New York. Tilbage i Danmark ventede nye eventyr, men også en skilsmisse.

”Som så meget andet er familiestrukturer også i skred. Kernefamilien er stadig idealet, men mange lever på en anden måde og med hjælp fra netværk. Mine børn har været meget med på arbejde og har rejst verden rundt med mig. De har derfor lært at underholde og klare sig selv, når mor skulle arbejde, og det har gjort dem robuste og selvstændige.”

Andres mening skræmmer ikke Natasha, for hun mener, at vi alle skal finde vores egen måde at være forældre på og være ligeglade med forældede idealer. Når tiden er knap kræver det en benhård prioritering af ens tid, og Natashas fokus er at være nærværende – hos børnene og på jobbet, som begge er hendes primære passion.

Lær hele tiden

”Jeg tror på, at alt kan lykkes, for jeg kæmper mig til det. Jeg arbejder nok mere, end jeg selv lægger mærke til, for jeg kan ikke skille mit arbejde, privatliv og passion ad. Når jeg ikke arbejder med teknologi, researcher jeg. Min grundholdning er, at livet er kort, så få det bedste ud af det.”

I alle aspekter af livet råder Natasha Saxberg til at følge sine egne normer og drømme og aldrig andres. Hendes egen karriere har langtfra været lineær. Den har været drevet af nysgerrighed og flid frem for titler og lønniveauer. Det handler om at brænde, for det man laver.

”Det er vigtigt at turde kaste sig ud i noget, du IKKE har prøvet før, men synes er spændende. Du er også forpligtiget til at bruge dine evner. For mig er det at bruge teknologien til at skabe vækst og værdi, så vi kan accelerere evolutionen i vores samfund og organisationer. Jeg er ikke bange for at fejle – kun for ikke konstant at lære og blive dygtigere.”

FAKTABOKS

Navn:Natasha Friis Saxberg
Alder:42 år (f. 1975)
Uddannelse:Bachelor of Commerce (B.Com.)
Network Systems Engineer. Fashion Design.
Titel:Head of Technology, Growth Function
Virksomhed:Mærsk
Børn:To på hhv. 11 og 13 år
Civilstatus:Fraskilt