• "Du skal selv være med til at gøre
    opmærksom på de resultater, du skaber”    Helle Hølmer
    IT-Chef, Danmarks Nationalbank

    Helle Hølmer
  • Helle Hølmer

“Du skal selv være med til at gøre opmærksom på de resultater, du skaber”

Helle Hølmer
IT-Chef, Danmarks Nationalbank

 

Du kan ikke være perfekt på alle fronter

Jobbet som IT chef i Danmarks Nationalbank er på alle måder et drømmejob for Helle Hølmer.

“Jeg oplever, at jeg kan trække på al den erfaring, jeg har bygget op gennem årene, så jeg virkelig kan gøre en forskel i den transformationsfase Nationalbanken er i, efter at vi har outsourcet store dele af vores IT. Og så er det på alle måder en fantastisk arbejdsplads, som jeg er stolt af at repræsentere.”

Selvom Helle Hølmer besidder et job som IT-chef i Danmarks Nationalbank, så har hun undervejs i livet skruet op og ned for blusset på både karriere- og familiefronten for at kunne levere på det niveau, hun gerne ville.

“Jeg tror desværre, at der er mange, der tror, at de skal klare det hele til topkarakter. Du kan ikke være topchef og nå at bage kage til forældremøderne samtidig, så for mig har det handlet om at justere mit engagement både i min karriere og mit familieliv, når der har været behov for det.”

Både Helles mor og far har prioriteret karrieren højt. Helles mor blev professor på DTU i en tid, hvor der ikke blev forventet det store af kvinders uddannelse og karriere. Hendes mor er måske lidt ubevidst blevet en rollemodel for hende.

“Jeg har lært af min mors gåpåmod og det faktum, at hvis du sætter klare mål og arbejder hårdt, så kan du opnå de ting, du gerne vil. Vedholdenhed både i forhold til dig selv og dine omgivelser er vigtigt. Men jeg har også lært fra min egen barndom, at selvom jeg går op mit arbejde og gerne vil yde mit bedste der, så var det ligeså vigtigt, at jeg også var til stede for mine børn.“

Vedholdenhed baner vejen

Helle startede allerede i studietiden med at assistere med salg for IBM. Dengang kom IBMs salg primært fra større computere (mainframes) til op mod 100 mio. kroner stykket. På et tidspunkt kom PC’en på markedet, og Helle og nogle af de andre studerende, der var ansat kastede sig straks over opgaven.

“Jeg kan huske, at de andre som havde været i virksomheden i længere tid mente, at PC’en var en døgnflue. Men jeg og de andre unge begyndte at skille den ad for at finde ud af, hvordan den virkede og kunne bruges, og vi var med til at opbygge et hastigt voksende område. Det viser måske meget godt, at man skal være åben over for nye ideer.”

Helle har arbejdet med salg og IT indenfor den finansielle sektor igennem det meste af hendes arbejdsliv. Undervejs har hun truffet nogle bevidste valg, for eksempel da hun for knap 20 år siden fravalgte IT leverandørsiden og skiftede til rådgivning. Hun har blandt andet været direktør i konsulentvirksomheden Gapgeminis danske afdeling. Hun var også første kvindelige partner i Norden i virksomheden PA Consulting Group. Ifølge hende, så kommer man kun langt, hvis man er målrettet, ambitiøs og står fast. At stå fast har Helle gjort lige siden, at hun skulle have sit første job efter studierne.

“Til mit sidste jobinterview med et direktionsmedlem i IBM fik jeg at vide, at de gerne ville ansætte mig, men jeg skulle være ældre, så kom igen om nogle år. Mit svar var, at hvis de ikke ansatte mig nu, så gik jeg videre. Jeg ville gerne give mig 100% i et job, så hvis det ikke kunne blive ved dem denne gang, så ville jeg ikke komme tilbage. De ansatte mig så, og jeg har nok aldrig været bange for at være ærlig og stikke hovedet frem.”

“Jeg insisterer nærmest på at gå i kjole, fordi jeg synes ikke, jeg skal ligne en mand. Det giver ikke mening, at der skal være diversitet på arbejdspladsen, hvis kvinderne alligevel skal ligne mænd i jakkesæt”

Helle HølmerIT-Chef, Danmarks Nationalbank

Stå ved din identitet

Med en lang karriere inden for både IT og finanssektoren, så er Helle vant til som kvinde at skille sig ud.

“Jeg har jo den fordel, at der helt automatisk blev lagt mærke til mig, fordi jeg er kvinde i en mandsdomineret verden. Men det nytter ikke noget at gøre opmærksom på sig selv, hvis man ikke kan underbygge det og levere resultaterne. Samtidig så skal du selv være med til at gøre opmærksom på de resultater, du skaber, og være tydelig om dine ambitioner. Der er ikke nogen, der ud af det blå opdager, at du er dygtig.”

For Helle er det også et spørgsmål om at stå fast ved, hvem man er.

“Jeg insisterer nærmest på at gå i kjole, fordi jeg synes ikke, jeg skal ligne en mand. Det giver ikke mening, at der skal være diversitet på arbejdspladsen, hvis kvinderne alligevel skal ligne mænd i jakkesæt og agere på samme måde. Hvis du ikke kan se eller mærke forskel, så får du ikke noget ud af diversiteten.”

Der er brug for de bedste

Som leder er en af dine opgaver altid at ansætte de bedste. Forskelligheder fører oftest til mere kvalificerede ideer og løsninger, fordi alle spiller ind med deres synspunkt.

“Som chef skal du ansætte folk, der er bedre end dig. Hvis du ikke gør det, så bliver virksomheden jo gradvist dummere. Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen, men virkeligheden er bare sådan, at der er flere kvinder på universiteterne end mænd, og de kommer ud med nogle af de bedste eksaminer. Hvis de bliver forbigået, og man kun ansætter mænd, så får man svært ved at leve op til målet om, at man kun vil ansætte de bedste.”

Hvis man spørger Helle, så kommer fremtidens arbejdspladser til at se anderledes ud, og der ligger en stor og spændende opgave i at skulle udvikle virksomhederne, så de unge finder dem interessante.

“Der er ingen tvivl om, at vi som virksomheder bliver nødt til at udvikle os, hvis vi skal være attraktive over for fremtidens medarbejdere, som helt sikkert kommer til at stille andre krav til deres arbejdsplads. Det kan vi blandt andet gøre ved at tænke på sammensætningen af medarbejderne og være åbne over nye ideer og måder at arbejde på.”

FAKTABOKS

Navn:Helle Hølmer
Alder:55 år (f. 1963)
Uddannelse:HA,HD-A i Market Economy og Marketing fra CBS
Titel:IT-Chef
Virksomhed:Danmarks Nationalbank
Børn:To sønner på 24 og 26 år
Civilstatus:Samboende
Fun fact:Er begyndt at spille golf og samler på gin